Thursday, 23 June 2011

Tips Jimat Air : Lets Share Info

As-Salam,

Bersempana Hari x de air di kawasan2 yang terjejas kat Selangor, jom kita kongsi cara- cara jimat air sewaktu dia ada....Biasala..kita selalu hargai sesuatu itu bila tiada.... x dapat bayangkan hidup tanpa air inikan pula 3 hari berturut2 x de air.......hmmmm....



Tips Jimat Air

1)Make Sure rumah tu ada sistem yang collect air hujan supaya kita boleh recycle air tu utk siram poko bunga, cuci tandas, cuci2 benda yg x berapa perlu hygiene sgt.. Teringat zaman dulu mesti ada tempat takung air untuk kita cuci kaki sebelum masuk rumah.....

2)Tutup air rapat2. Selalunya kita x terperasan samada kita dah tutup ke belum paip air, kalau dah tutup pun mayb x berapa rapat....dah dengar air menitik barula nak g tutup, naseb bek rajin, kalau x bior aje la ek? hehe

3)Tutup air ketika berus gigi, sabun badan mahopon picit jerawat depan cermin. Ini adalah nasihat common tp tabiat x berapa nak common.....kui3

4)Set level air ketika basuh baju guna washing machine....jgn baju beberapa helai, level air macam swimming pool....ish...ish...ishh.....x seswaii

5)Cuci porch korang ketika hari hujan.....

6)Untuk Ladies yg mandi lama (mcm misscha) sila kurangkan masa anda dalam toilet...

Ada lagi yang nak bg idea??? sape bg idea. misscha update n3, & letak idea korang beserta backlink  so...sila2 jgn segan2 bg idea, mayb cara yg korang guna tu sgt berkesan.....

Idea Commentator
7)Kalauu badann da berlumpur bagaii, mandi jea hujann tak payahh mandi kat umahh - Firdaus Mat Isa
8)Periksa Kolam takungan air  mana tau ada kebocoran ke? atau saliran paip yang bocor ...tak pun mandi seminggu sekali XD - Bro ahmad
9)Tadah air hujan untuk siram pokok bunga, cuci lantai & sebagainya - Wu Ming
10)Ikut cara Mrs Ayie, bil air cuam RM 6......hmmmm care to share Kak yie? - Mrs.Yie
11)Kurangkann membazir ketika mandi - dilazfamily
12)Tarbiah rakan serumah jimat air seperti ain hhehehe.... - syahnia
13)Bgn awal mandi air sejuk, mesti cepat siap punyer - cik sakura
14)Macam mudah tp nak buat susah maka sila la tanam sifat rajin - mamachia

ada lagi??


p/s: cintailah sungai kita........




Ok...Chiao...Adieuu...                                                   

15 comments:

Firdaus Mat Isa said...

kalauu badann da berlumpur bagaii , mandi jea hujann takpayahh mandi kat umahh

Bro ahmad said...

periksa kolam takungan air mana tau ada kebocoran ke? atau saliran paip yang bocor...tak pun mandi seminggu sekali...XD

*Miss Syahnia* said...

eh kat mana yg takde air 3hari
tu..kalo takde elktrik ok lg
tp kalo takde air susah wooo

nk mandi,nk masak,nk bsuh baju
nak sumalah yg mnggunakn air..

tp ain dok umah bujang kalo
ain sorg bjimat yg lain
mbazir sama jugak..huhu

CikNyz said...

hai awak..saya tag awak tau..jom join..

http://syazny7.blogspot.com/2011/06/mega-bloglist-umar-faruq.html

dilazfamily said...

sesekali tu ada gak bazirkan air ketika mandi. tapi janganlah buat selalu

Mrs.Yie said...

kat rumah akak bila air 6 ringgit sebulan..nak jimat macam mana lagi ye..hehe :)

cik sakura said...

berjimat air..sekarang air halus je kat kawasan rumah ni..memang bangun pagi2 mandi..sejuk2

WuMing said...

Tadah air hujan untuk siram pokok bunga, untuk cuci lantai, cuci kereta dan sebagainya...

Mamachia said...

macam mudah saja....tapi nak buat tu susahnyakan ..D

Suliana said...

sila makan di luar, supaya penggunaan air ketika basuh periuk kuali sume dapat dikurang kan.. hehehe

Taste Of Tapah said...

masa basuh pinggan sabun tak payah banyak sangat... nanti nak bilas tuh susah kena pakai banyak air...

tak pun plan buat rumah tepi sungai bersih... senang terjun jer.. mmg sure jimat, mcm kawan-kawan aku kaum asli kat Tapah tu... best jer.. aku jeles

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Naseb baik la area rumah dan office Jamal tak terjejas..kalau tak letih jugak nak memikirkan mana nak dapat air..

~syue~ said...

err..bab mndi lama tuu xboleh nak kurangkan lah..hehehe

Elih Japahar said...

Tarif air makin naik...penjimatan amat menguntungkan :)

Elih Japahar said...

Tips yang berguna :)