Wednesday, 29 June 2011

#9 Jambatan Pejalan Kaki Terhebat Di Dunia : Malaysia No.2

As-Salam,

Jom kongsi ilmu general knowledge hari ini. Ada 10 jambatan pejalan kaki yang awesome dinobatkan oleh yahoo pages tp misscha show 9 je la yer...

1.Capilano Suspension Bridge, Vancouver, British Columbia
Jambatan sepanjang 450 kaki yg dibina sekitar kawasan ekosistem hijau di Vancouver.



2.Langkawi Sky Bridge, Malaysia
Mempunyai view laut andaman yg awesome , 2300 kaki dari paras laut



3.BP Bridge, Millennium Park, Chicago
Impressive art architecture menggunakan steel cladding sepanjang 925 kaki rekaan oleh Renzo Piano



4.Puente de la Mujer, Buenos Aires
Digelar "Women Bridge". Jalan disekitar jambatan ini juga dinamakan sempena aktivis wanita. Single column yg senget tu digambarkan couple yg tgh nyendeng masa menari tanggo....boleh bayang ke?



5.Walkway over the Hudson, Poughkeepsie, NY
Digelar Lange Rack atau Long reach sebab pemandangan tidak dihalang oleh struktur column..jadi boleh terjun lihat sungai dari jauh atas dan bawah....



6.Henderson Waves Bridge, Singapore
118 kaki di atas Henderson road dan dikelilingi oleh treetops dan juga bunga-bungaan.......


7.Kurilpa Bridge, Brisbane, Australia
Masts atau pun column menyilang2 yg dihias dgn lampu LED. Great view tgh mlm.....


8.Rolling Bridge, London
Jambatan ini sungguh awesome bagiku.....rolled in ..rolled out....menngunakan kuasa hidraulik dan direka oleh ThomasHeatherwick


9.Infinity Bridge, Stockton on Tees, England
Simbol infiniti yg ditunjukkan oleh double curve dan reflection bayang disungai.Setinggi 400 kaki dan span sepanjang 900kaki



sumber : yahoo
sumber gambar : google images

p/s: semoga kotak minda anta terisi ilmu ini...kalau ada salah gtau ek....


Ok...Chiao...Adieuu...                                                   

5 comments:

honey amour said...

wow..macam menakutkan pun ada gak...hahahahaa:)

WuMing said...

Yang nombor satu tuu... fuhh...boleh ketaq lutut wooo


Nice....

PapaMacho said...

Malangnya, Papa fobia dengan tempat yang tinggi.. Gayattt!!!! =P

CikNyz said...

dah pernah g dah jambatan yg kat Malaysia tue..hihihi

Mun said...

interesting lah..malaysia pun masuk..bangga. hehe