Sunday, 19 June 2011

Hutang Oh Hutang!!!

As-Salam,

Hidup di jaman sekarang ni mcm x sah kalau x berhutang kan? kalau berhutang dgn bank tu sememangnye perkara biasa....kalau x cane nak beli rumah atau kereta? cash? apakah ......apakah aku anak Tan Sri??? owhhh tidak...sila berpijak di bumi yang nyata **berangan**

misscha rasa, zaman paling best adalah masa jd budak2 ....nk pikir ape kan? yg tau g skool, balik, makan, tido. x de pon sebok2 nak pikir pasal hutang.....kalau nk duit ape lagi mintakla kat parents as if diorg tu cop duit...sukahati aje ek....

i miss the time when i was carefreeeeee weeeeeee

Masa bila kita berhutang ? 

Masuk U - ....otomatik kita stat berhutang ngan PTPTN, x kurang gak yg dapat biasiswa tp...berapa kerat je kan...yg belen2 terpaksa la berhutang......so bila keje nanti objektif utama adalah nak kena bayo hutang belajar okey...bukan nak kaye....T_T

Keje - ......hey i wanna buy a car.....x kan aku nak nek teksi je kan?.......kalau umah tu dekat ngan public transport takpe gak...kalau jauh???  amik ko hutang lagi.. T_T

Kahwin - .....hantaran sampai riban2 kalo rate skang RM 10 K tu kire standard ek? kesian kaum adam kat mana nak cekau...ape lagi hutang personal loan la.... adomak aii... T_T

Dah Kahwin - ape korang ingat dah kawin x pakai duit.....omgggg .......lagila byk, sewa umah la (kalo beli rumah lagi la), bil itu ini, nak beli perabot le ape la....nak cukupkan barang dirumah......macam2 .......T_T

Hutang Kawan @ sedara mara - hmm... ni paling susah, nk bagi susah x bg pon susah....... takut x byr blik....kalo byr pon mkn masa.......kadang2 tu yg bg hutang ni naik segan nak minta hutang as if kita yg berhutang....gulp....so kalau korang yg berhutang fikir2 ek kesian pd yg membantu kita ni...tersepit dibuatnya...T_T

Kredit Kad - ni jembalang segala hutang.....kalo kita shopping pakai cash...hmm... terasa la kekedekutan nk kuarkan $.........tp kalau..dah ada kad plastik tu mcm x terasa je bila membeli....malah membolehkan kita bershopping tanpa rasa bersalah...tp bila dah dapat statement....agagagagaa..........tp kalau lambat byr lagi la............ agagaggagaga..........tp..tp ..tp....T_T ...



p/s: arghhhh....life sucks, sedang cuba belajar kurangkan hutang.....study shows 52K people owed about 4.9Billion for the last 5 years until 2010 - source AKPK... am i one of them???

Nuffnang boleh la bagi  i duit raya byk...hehehe


Ok...Chiao...Adieuu...                                                   

18 comments:

Mamachia said...

banyak juga ruang2 utk berhutangkan dik...
jangan hutang dengan along sudah...

AnAk dEneSor said...

toi 2..i sokong..tome bdk2 la yg plg besh..enjoy je..kn

Elih Japahar said...

Hutang ni dah jadi kebiasaan sekarang...tuntutan keperluan hidup & kemahuan tu la yg menjadikan kita berhutang, perancangan itu penting :D

syiela said...

betul zmn bebudak mmg p lg best... tp berhutang mgikut kemampuan.. jgn melebihi sdah.. nti hjg bln gigit jari :)

CikHaniBhulat said...

setakat ni nased xde berhutang lagi.hutang budi ade la kot..hehe...bestkan budak2 dulu..xpk pe pon..tahu mintak duit je nak beli aiskrim malaysia

'CikMimiEy' said...

ohhh , diriku dibelenggu HUTANG Pitih Pitih N ... HUARGGGGGHHH !!

Suliana said...

huhu.. hutang o hutang. itu la cabaran hidup, lebih2 lagi di awal2 nak mulakan kehidupan. jgn berhutg byk2, perigtn utk diri sendiri.. :-)

misscha said...

mama: say no to hutang ah long...hutang ngan along angah achik x pe..hehehe

misscha said...

anak denesor: hmmmmm betol tu.....

misscha said...

elih: betui2 keperluan hidup....harap2 x berhutang sebab kemahuan...hehe

misscha said...

syiela: baik cik...sy akan berhutang ikut kemampuan

misscha said...

cik hani: x berhutang lg...mesti dapat biasiswa kan?

misscha said...

mimi: kita serupa.....lalallaa

misscha said...

su: yup cabaran h idup....kalau sy kaya agak2 berhutang x?

LaLaLovy said...

hee. btol tu. entry best!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Setakat nie Jamal ade hutang PTPTN je..mungkin coming soon akan ade hutang Rumah dan kereta pulak kot..

Kad kredit memang Jamal tak pakai, Jamal pakai debit card je..senang sikit..

Elih Japahar said...

Dulu beria-ia mau keja kerajaan, dah dpt keja...loan bank, ambik kredit kad..nampaknya sy salah sorang yg berhutang!!

Elih Japahar said...

Berhutang sbb senang dpt kelulusan bank...jgn hutang along sudah hahaha :)