Thursday, 27 October 2011

Rainbow Cake Resipi : Edisi Misscha

As-Salam,

Ingat x last entry? sy ada buat entry resipi oleh syufa.....ini sy update skit sebab resipinye sy dah tukar sket mengikut kesesuaian........Ini kek pertama sy...weeeee...........

Layan Gambar DUlu...resipi di bawah yer....

Hepi Besday to En. Somi

hah kotak mancis ..old skool...

hiasan sememehhh

bila potong and angkat..oh sy kahgum!

cantik3...eiiii


kek ni manis.....


Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )

Cake
450gram Tepung naik sendiri (self-rising flour)
450gram gula pasir halus (gula ni taruk skit2 masa blend pastu rasa...takut2 terlampau manis
5 biji telur ayam 
250gm butter
Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren) ungu = biru + merah (utk colour lebih vibrant (cantik) beli jenis gel)
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat + air, (sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek tp jangan sampai adunan jadi cair...nanti kek bantat....)
9" baking tray

Icing :-
550gm krimwell (beli kat kedai jual bahan buat kek)
100gm shortening
Icing Sugar (sesedap rasa)
Satu sudu besar perisa moccha (ikut suka nak rasa apa)
Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek

Cara-cara

Kek

1)Pukul butter dengan gula pasir halus sehingga kembang.
2)Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
3)Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
4)Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. 
5)Gaul hingga warna rata.
6)Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
7)Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.(ikut jenis oven... test dulu...)..owh ya...bakar layer by layer.....kesabaran tinggi amat diperlukan...
8)kek siap

Icing :-

8)Pukul krimwell + shortening + icing sugar blen smpi kembang dan kehalusan yg di sukai
9)Sapukan pada setiap lapisan supaya lekat antara satu sama lain.
10)Salut the whole kek untuk "base" pastu masuk peti ais, then bila icing dkt cake dah keras boleh keluarkan and sapu lagi... baru senang nak hias2

p/s:selamat mencuba!




 Ok...Chiao...Adieuu...

  Photobucket

24 comments:

ejaMaria said...

yang, kek tu bakar layer by layer ke?... ke layer kan semua sekali pastu bakar?... tertanya-tanya nih...

Kasih Kita said...

Wah rajinnyaaaaaaaaa
Buat besday kek utk anak aku leh x? hehehe

misscha said...

@ejaMaria

layer by layer kak...tu yg penat tu...

misscha said...

@Kasih Kita

haha satu ari weh aku buat nih..dah la x pandai buat kek..skali buat yg menyusahkan...haha mcm tobat je dh nk buat kek...tp bila tgk layer tu rasa...awwwww....

Qienah said...

mmg cntik..:)

misscha said...

@Qienah
tq qienah :)

fiza arshad said...

sy masih kagum!! hehehehhehe :)

c genk bah ne said...

sis..cantik owh kek wa;aupun pes taim..nanti genk try resepi sis ne ea,lpas tu sis try resepi oreo cheese kek yg genk share pula hehehe..


sis,genk nak copy dua gambar ne,nak share kat blog genk,kiranya trus promote blog sis lah..kalau sis benarkan shoutbox genk ea ^^ makasi

misscha said...

@fiza arshad

hehee mekasey...

misscha said...

@c genk bah ne

boleh2 akak dah shout kat box genk..

wahida said...

mak aiiii, kagumnya...mcm leceh je buat nya kan..tapi saya respek la awak boleh buat kek ni...


salam kenal..terus follow sini...

c genk bah ne said...

sis leh rujuk entri ini

http://genkcorner.blogspot.com/2011/10/rainbow-keksedap-tau.html

misscha said...

@wahida

haha memang leceh pon....

misscha said...

@c genk bah ne

dah tgk...tq dear!!

madammondoq said...

wah.. buat kek sendiri utk suami ke? how sweet...

btw.. salam kenal.. and jemput singgah blog i.. :)

fazilzura said...

cute nye kek , specially for en somi ye.. sure en somi suke tu ..


* salam kenalannnn

Taste Of Tapah said...

aku ternganga dan kagum... sekian

En Somi said...

tima kasih. luv u :)

misscha said...

@madammondoq

tq madammmm

misscha said...

@fazilzura

haah dia shuke

misscha said...

@Taste Of Tapah

haha....time kasih!!!

misscha said...

@En Somi

Luv u 2...en. somi.....

cimOt said...

kalo nak soh buatkan boleh??hahaha

misscha said...

@cimOt

haha x dapek le....pe kata kamoo buat ini?