Tuesday, 11 October 2011

Nasi Lemak Basmathi : Homemade Resepi

As-Salam,

Yeay....For the first time buat nasi lemak ni..alhamdulillah menjadi.......cuma nasi tu mula2 cam keras masa masak kat periuk letrik...tp pastu misscha kukus pulak sebab takut letak lelama kat periuk letrik nanti hangus......bila dah kukus woww lembutnyer.... :))...Resepi bawah sekali ek...

Sempat hias :p 


sambal sotong...nyum2 ..sambal kalau dimasak lama2 makin sedap n thn lama...(tokwan sy ckp)

side dishes wajib..

Bahan-bahan

2 cawan beras (beras basmathi je ada kat umah ni...blasah je la)
1 cawan santan
1 cawan air 
2 helai daun pandan
Garam sesedap rasa..
1 inci halia
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 batang serai dititik


Cara Masak

1. Basuh beras
2. Air, santan, garam disukat
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi (rice cooker)
4. Masak sehingga kering.
5. Buka dan kacau, kalau periuk kata dah masak, tp nasi keras semacam jek ... kukus sampai nasi masak betu-betul and lembut.
7. Hidang kan lah dgn penuh style.. :p


p/s: cuba la yer...agak2 da terer sila bukak kedai

 Ok...Chiao...Adieuu... 

  Photobucket

13 comments:

TiTi said...

sedapnye....lapar ~

azam said...

nampak sgt² sedap/....mintak skit

Suliana said...

kena beli periuk kukus plak eh. hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

sedapnye.... erm,beras basmathi mmg sedap lgi2 bersa moghul faeza

fiza arshad said...

Menyelerakan dear niza! gud joB!nnt nk try gk la :)

misscha said...

@TiTi
dah lapar kene la wat :)

misscha said...

@azam
hihi..buley2

misscha said...

@Suliana
pulok kene beli lg nanti en somi bisin cane?

misscha said...

@Niena Pengembara Ilahi
beras faiza le ni...hehhe

misscha said...

@fiza arshad
try2....kite yg x reti ni pon leh wat....fiza lg la boleh kan?

fiza arshad said...

i will..chaiyok chaiyok!! :)

Anonymous said...

gogo chacha
oit x ajak mkn pun kan..hahaha

misscha said...

@Anonymous

jgn mara..nex time arr