Wednesday, 12 October 2011

Pengalaman Ditipu : Teksi

As-Salam,

Ehemm...jangan salah faham.....ni bukan teksi yg menipu tapi...penumpang yg tipu.......semalam misscha pulang ke rumah naik teksi, malas nak tunggu bas sebab bwk balik kerja yg kene disiapkan...hehe

Masa on the way balik tu borak2 jugak dgn teksi tanya pengalaman dia...cewah macam nak bawak teksi pulak kan......ehehee

Dia bercerite..selalu jugak dia kene tipu dengan penumpang....yg naik tapi tak bayar, tak kira lelaki atau perempuan tua atau muda kalau dah nak tipu orang ditipunya idup2, pernah pengalaman dia ditipu oleh makcik tua......bila dah sampai tempat dituju sempat makcik tu kata

"kejap ekh nak g beli buah kejap tukar duit kecik"

tunggu punya tunggu tak nampak batang idung.......tau tau dah selamat lari ikut jalan belakang.....nasibb....kwang3

Kalau perkara ditipu ni katanya dah biasa, tp pengalaman dia paling teruk pernah dibawa penumpang selama 4 jam, meter dah cecah 80 hengget...dari satu tempat ke satu tempat, bila dah sampai destinasi terakhir penumpang tu kata nak singgah test motor dia nak beli.....motor besar tu ...bukan motor kecik......owner dah bg kunci utk dia test drive.....ape lagi dh bg kunci, tak amik ic penumpang tu...selamat penumpang tu pecut dgn motor yg kononnye nak dibeli lari ntah kemana........menangis owner motor tu.....dah kene curi depan mata la jawabnye...yg x pasal2 pakcik teksi yang tunggu penumpang tu utk byr duit teksi tu dituduh suspek bersubahat...kesian...bukti meter dah ada....masing2 repot polis utk selamatkan diri.....dari mencari rezeki, banyak dugaan yang perlu ditempuh.........bersyukur sangat kerja di tempat skarang :)

Tapi kalau diikutkan, pakcik tu masih bernasib baik, sebab pernah yg misscha tanya , ada yg pernah kene rompak.....hehe rajin pulak ko menanya ek misscha...hehehe...dah bosan duk sorang dlm teksi...borak je la



p/s: byk org byk ragam, liku2 kehidupan sebenar...huhu

 Ok...Chiao...Adieuu...

  Photobucket

7 comments:

azam said...

berhati²...itulah, tapi kalau terkena nak buat camne??

Ieda Al-Habsyi said...

kesian org teksi, mahal sgt kot..tapi jgnlah smpai menipu pakcik teksi kan, kesian dorg...

Adzrien Shoppe said...

kesian diorang penat2 bawak teksi mencari rezeki.

Suliana said...

takut naik teksi, tawakal je la klu dah terdesak kan..

misscha said...

@azam

tu la teksi kene berhati2.....

misscha said...

@Ieda Al-Habsyi
hoho terharu u baca sampai habis entry i.......betul2 sian pakcik teksi...

misscha said...

@Adzrien Shoppe

tq singgah baca :)...itu la kan bukanny free bwk teksi