Saturday, 8 November 2014

Cabaran : Aku, Jerawat Dan Accutane (April 2013 - Sept 2013)

As-Salam,

SILA BERTAHAN POST PANJANG...


Ingat x post aku pasal jerawat yang x sudah tu... yang INI , INI dan juga INI....  rasanya masalah aku ni dari tahun 2013 lagi kot.... lepas dari percubaan semua tu, aku pegi jupe Dr pakar kat area restoran HANIFA, Restoran UKHUWAH tu. Building dia memang nmpk tua. kalo g opis dia mmg lg sedih..(betul ke aku g jupe dr pakar ni?) haha....tp sebab kan ada org rekemen g je la.. lagipun dr tu mmg ada klinik kat Hospital Gleaneagles aku ok je la. Nama dr tu Dr Gan Ai Tian

Pegi dr pakar ni memang kena ada duit banyak.. kopak aku sepanjang 6 bulan nih... tp ok lagi la kot dari aku membazir dok cuba2 produk nanti makin jahanam plak.... so lepas dh belek lebih kurang, Dr tu rekemen aku amik ubat Accutane. so aku ye kan je la.... tp aku kene bgtau ubat ni side effect dia memang melampauu. jadi memang jadi. kiranya kalau pegi pakar hospital kerajaan ini ubat kira last resort muka bernanah2 penuh jerawat baru dr hospital gomen ni nak bg. kalo dr swasta nih kira aku tgk dia men bg aje takde nk buat blood test bagai pon n kulit aku xde la teruk sgt.....ye la ubat paling mahal la katakan.


sebelum korang suka suki makan.(aku x baca dulu sebab aku ikut nafsu nak baik cepat) baca dulu SIDE EFFECT kat link aku dh bg. pastu tanggung sendiri yer. Lagi satu kalau nk mkn ubat ni korang x boleh pregnant kay boleh effect baby sgt2... kalau nk pregnant pon kena ada jarak 6 bulan ke atas dah berhenti mkn make sure the drugs is out of your system.


Tak ada di jual di mana - mana farmasi hatta ko nangis berguling pun hokey.




ni pulak set pencuci muka dia bagi Neostrata. Dia bg pencuci muka, toner, moisturizer ngan sunblock


Accutane ini ada banyak dos, so kalau x teruk Dr akan bg rendah. macam aku dulu sehari 20mg. Hanya boleh amik ubat ini paling lama 6 Bulan. pengambilan berterusan x digalakkan. Ni dos Dr bg aku.

1 month = 20mg
2 - 4 month =40mg + bactrim antibiotic (kulit makin teruk)
5 - 6 month = 20mg

meh aku terangkan ... nape 20mg pastu 40mg pastu 20mg balik.

Untuk bulan pertama ke kedua percayalah bahawa kebanyakkan org yg makan accutane akan alami initial breakout (aku salah seorang yang malang). Initital breakout ni katanya jadi sebab semua nanah2 kat dalam rebut2 nk keluar sebab kulit kita dah jd kering n mknn dia dh xde iaitu minyak dimuka. (percayalah aku rajin basuh muka yer)





First month. kecik je gambo aku letak..malu jap (side effect : ekzema (sebelum ni aku xde penyakit ini ya) , dry mouth, initial breakout, kulit kering)


2nd month, Dr bump to 40mg dos .. confident level hancosssssssssss ....  aku nanes tauu... seb bek asben sayang lagi  (side effect : mild eczema, dry mouth, initial breakout, kulit kering, rambut gugur<)


Nak masuk 3rd month.  (side effect : mild eczema, dry mouth, initial breakout, kulit kering, rambut gugur)



 ni masa dah 5 month mkn ubat. hilang dah.. tp parut mmg amik masa.  (side effect : mild eczema, dry mouth, initial breakout, kulit kering, rambut gugur<)


Aku amik ubat ni awal bulan 4 tahun 2013 n berhenti bulan 9 tahun 2013. So skarang November 2014 parut tu masih ada tp ada kurang sikit la.


APA JADI LEPAS BERHENTI AMIK UBAT?

ok, soalan ni bagus.. (hehe sendiri tanya) sebabnye memang ada kemungkinan jerawat korang akan datang balik lepas berhenti. ada yang 3bulan lepas tu ada juga yang setahun lepas tu. aku? kan aku dah kata aku malang orangnye ... jadi memang dia mai balik.... pang aku kasi....

dia mai balik bulan 6 tahun 2014, lepas 9 bulan berhenti. memang ada sesetengah patient yang akan amik ubat ni balik. tapi aku...cukup2 la sekali aje. tak mau aku.... since aku mmg nk pregnant thn 2014 so rentikan la.....

Aku teruskan dengan set pencuci muka Dr bagi. tp x boleh...kulit aku mungkin dah immune kot...mmg x jalan...

so last sekali sebagai usaha berubat.. bulan 9 tahun 2014 aku pegi dermalogica , amik pakej facial yang boleh dipercayai iaitu aster spring (dermalogica)dan amik produk skali... alhamdulillah dalam sebulan dua dah terkawal....tiada lagi noda - noda dimuka.......


nanti aku cerita pulak Dermalogica.

oklah panjang beno celotehnye jadi sampai sini ajelah...


Ok... Chiao...Adieuu...


  Photobucket

4 comments:

xin han said...

hi do u get the prescription from hospital kerajaan ? thanks =)

misscha said...

no, i went to private specialist.

HIM said...

kt mana beli ubat tu? sy xnk beli dari doktor, mahal.

misscha said...

kat malaysia ni memang kene jumpa doktor .. xboleh beli dekat farmasi.. kalau boleh pon maybe dia nk tgk prescription dulu.