Monday, 7 January 2013

Ronasutra Product Review

As-Salam,

Haluuu......hari ni nak buat produk review.......kali ni aku cuba rona sutra.....sebab aku sebenarnya suka la mekap tapi masalahnya setiap kali aku mekap pasti ada jerawat akan muncul....


Dan oleh sebab itu aku nak cuba ronasutra memandangkan ianya natural,  dan dikatakan sesuai untuk org berjerawat...so aku pun merasa.....well, let's give it a shot...y not? and what to lose kan...(pernah try mineral mekap brand body shop, & x sesuai) mungkin rona sutra berbeza..... since condition muka aku ni jenis yang cepat berminyak (2 jam dah berminyak) ...and berjerawat..tp x dela jerawat banyak sangat...cuma jerawat batu....dalam 1 - 2 biji yang x reti nak surut

So lepas pakai , aku rasa bedak ni ok la tapi  xde la long lasting sampai 16 jam..dalam 4-5 jam muka aku dah minyak balik...so aku kena tekap2 dgn tisu.

Then bila nak remove mekap je aku kena cuci 2 kali dengan mekap remover ...aku duk sapu dgn cotton bila la nak pudar coklat bedak ni...hm apsal mcm pakai foundation ekh ? hihi.....

Aku rasa pelik sebab aku ada experience pakai foundation, bb cream and mineral mekap.....pakai foundation kena bersihkan 2-3 kali, pakai mineral mekap (ronasutra) pon 2-3 kali, tapi bb creamcuci sekali je dah ok..pastu bila tgk kat cotton macam xdela byk sangat...hmm maksudnye adakah bb cream lg bagos dari mineral mekap ??? hmmm......

Selepas seminggu aku perasan bila cuci je mesti ada jerawat kecit2 kat pipi aku...hmmm aku cuba lagi sehingga minggu kedua jerawat tu x surut dan kekal ada dan yg x bestnye bertambah.....pastu tambah satu jerawat batu naik.. :( agak down disitu...maka aku dapat merasakan produk ini tidak sesuai untuk diriku...minta maaf ronasutra ..... x dapat nak jadikan u bestfriend ..... so i kena cari lagi bedak yang sesuai...... maybe u untuk orang lain...



p/s: ... hmm aku rasa nyesal plak try sebab dari pakai bedak ni  (rasanya la) jerawat batu x mo turun...sampai nh colla plus aku pun x membantu....skin care sebelum ni pun x bleh nk tolong..... skang pakai shamone ngan sne...nak cuba..x sampai seminggu lagi so x boleh bagi review lagi untuk produk shamone sne.  Luahan Hati Mukak ku Berjerawat




 Ok...Chiao...Adieuu...


  Photobucket

7 comments:

Suliana said...

alahai kesiannya.. dulu tak pakai apa2 elok je muka kan. huhu.. slmt mencari :-)

misscha said...

@Suliana
tu la kak..sy ni tak boleh pakai mekap.....mekap bedak yg akak selalu pakai tu pun x leh...huhu

fiza arshad said...

hye dear niza!! muke ko kan cantek licin je :))
sabar eh, nnt ok la tu..fiza pnah kne mcm tu zaman2 skol dlu, salah gune produk, trs naik jerawat, mcm down la..so, i know ur feeling..

btw, fiza pnah nk try ronasutra ni dlu tp x jadi..skrg stick to safi balqis je, n bedak ZA kesayangan, mmg x tkr dah ehehhee

misscha said...

@fiza arshad

tu la masa study dulu licin je...dah masuk umur 28 nak ke 29 ni baru dia nak keluar... huhu mungkin dah lama tersimpan tunggu masa sesuai dia nak kuar..haha....

ok nanti aku try bedak ZA

Ziana Wanita said...

Aku pun pernah pakai bedak ronasutra ni. Memang sesuai dengan aku. Tapi leceh sebab serbuk dia tumpah merata bila buka. huhu asyik kene lap meje solek jer. Cuba ko try makan DnHans. Before aku kawin dulu, makan DnHans jadi kecut jerawat.

misscha said...

@Ziana Wanita

memang sgt leceh..asik berterbangan bedak tu..lg satu yg x best aku asik terbatuk kalau pakai bedak ni..haha...

.::: Princess MOMOY :::. said...

salah satu bedak yang paling momoy menyampah.
pakai ni confirm muka bercapuk-capuk
huhu...
kesimpulannya
100% tak best