Monday, 10 November 2014

Resepi Puding karamel & Kenapa Kadang2 Tak Jadi

As-Salam,

Untuk kali ke seratus lima puluh jutaaa~~.. ok aku ngaku suka nyanyi lagu tu kat karaoke, tp itu bukanlah yang aku nk sampaikan sebenarnya.


Antara persamaan lagu tu dengan skil baking aku owhhh memang ada kaitan.... kalau aku nak baking, seriously aku kena buat 5-6 kali x jadi lepas tu baru  T_T alhamdulillah berjaya.

Yang latest (xde la latest beno) percubaan aku adalah untuk buat puding karamel hanya untuk 2 orang makan since aku x gemo makan benda - benda dairy nih. tp asben aku suke, so bila suke kena belajar ye (x semua mende aku nk blajo hahaha).


Sebelum aku merapik baik aku bg resepi dulu. Orang yang dah terer x yah kot..*aku malu jap* ...hoho


Puding karamel boleh la 2-3 orang mkn

BAHAN - BAHAN

Gula hangus
4-5 sudu besar gula pasir
air sikit

Bahan adunan

3 biji telur
1/2 tin Susu Cair (susu sejat/evaporated milk)
1 sudu kecik esen vanila ( aku x measure pon main tuang aje)
1/2 sudu gula pasir
maple syrup (sikit je ...ini optional tp kalau letak mmg sedap/wangi ...)


CARA  MASAK

Gula Hangus
Yang ini kena hati2 kalau x, gula tu jd hangus so pahit bila makan.
yang aku buat taruk gula then terus taruk air skit mmg lmbt skit nk jd perang tp sabar tu separuh iman, kena tunggu dia gelembung2 dulu kasi kacau2 gerenti x hangus sebab korang dah campur air skit awal2. Bila dah perang tu letak la tempat lain sejukkn. Kalau masa dah taruk air tu rasa aiseymen mcm nk buat air gula plak... pepandai tambah gula yer.


Adunan
Yang ni aku campak aje tp gula tu kasi cair dulu kalau x mmg konfirm puding ko berlobang2. nak blender pon bleh , nk kacau satu2 pon bleh. Bila dah sebati kena tapis dulu... aku mmg suka tapis dengan penapis orang buat air kopi teh tu senang.... hahaha

Bila dah tapis baru tuang kat gula hangus yang sejuk tu.


Masa ko adun tu x reti2 nak panaskan periuk steam ajaib korang.. jimat masa.... aku pakai periuk bodo aje.. api x dela kuat sangat mcm nk jerang air tu .. just biasa2 aje then masak selama 30-45 minit... testing skit ngan pisau ke ape samada dah masak atau x.


Bila dah settle biar beberapa minit untuk sejukkan boleh , nak masuk peti ais pon boleh, suka ati korang. lepas dah couple minutes, guna skil padaiyapaa korang utk terbalikkan (jgn lupa baca bismillah)... buat kt sinki so x dela air gula korang tertumpah kalau korang terbuat byk gula hangus.


Ini hasilnyaaaa taraaaaaa.........................



eh macam bole mkn 4 orang..hahaha


Skang meh aku ceritakan dah berapa kali aku buat dah hasil penemuan aku.... nak senang dlm bentuk Q&A la kan.

Soalan Kendiri

Q: Dah berapa kali aku buat ?
A: 5-6 kali

Q: Apakah Nasihat asben setiap kali terlihat kegagalan isteri dan berkotak2 telur dibazirkan?
A: x yah buat dah laaaaa....

Hasil penemuan

Q: Kenapa Gula saya x hangus2
A: Sebab korang terlebih air kotttt, tambah gula

Q: Kenapa Gula saya hangus, kelat, pahit, puiii?
A: Sebab api panas beno, kalau x leh bajet api letak air skit dulu...ingat kesabaran tangga kejayaaan

Q: Kenapa Gula saya x penuh pon, mcm sikit aje.
A: Sebab korang bajet gula, atau takut terkena diabetes... sila tambah gula anda.


Q: Kenapa bila terbalikkan pecah2 macam tak masak, macam hancur, tapi saya masak dah dekat sejam, macam masak tepi tp tengah mcm x masak, kenapa jadi macam dadih bila terbalikkan arghh frusttt.... kenapa .. kenapa.. kenapa ???


A:
Ni byk sebab...
1)masak tak cukup masa
2)ratio adunan x betul (dulu aku pon pena jd mcm ni sebab nk kedekut telur)
3)terbalikkan masa tengah panas
4) x kasi pisahkan tepi dia dulu pastu terbalikkan laju nak mampus. (yekot)
5) sebab no 2 balik..... tu mmg betul. kenapa aku buat 5-6 kali x jadi tu sebab aku nak cari ratio telur, susu, etc yang betul, rata2 aku cari  resepi sume nak belasah 5-8 biji telur...habislah telur aku.. so aku mula2 buat 2 biji.. x jadi, pastu ratio susu pon kena betul, kalau x, cair laaaa masak berjam2 pon x jadi...jadi dadih adala



p/s: maaf kalau tersilap. moral hari ini , berjimatlah telur - telur dirumah anda... penat ayam mengeram.


 Ok...Chiao...Adieuu... 


  Photobucket

6 comments:

Suliana said...

i like.. klu kita berjiran lagi mesti u bawa kat opis kan. blh i rasa :-)

misscha said...

i like tooo... kalau kita berjiran mari kita makan nasi arab di maju junction...hahahaha

umifarisfarhan said...

hahahha fav..da lm x buat hehehe..chaiyok niza!! :)
update la lagiii dan lagiii .. i like!!

Fairuzzahmm nor said...

tu nampak cantik tu.. kira jadik latu.. ada nasi arab ke kat MJ?.. kat belah mana?

misscha said...

owhh yg ni dah brape kali punye cobaan eja. haahh MJ ada nasi arab dekat kedai thai krathong tu. krathong dah tutup.

Aziima said...

baru smlm sy pnye puding berderai.adela yg silap tu.mngkin ratio xkena.tq for info