Sunday, 29 May 2011

Neraka Dunia - Geografi Mukabumi Pelik Part 2

As-Salam,

Dari Neraka Dunia - Geografi Mukabumi Pelik bersambung ke "Neraka Dunia - Geografi Mukabumi Pelik Part 2" kita akan mengenali lokasi sterusnya iaitu :-

Bisti/De-Na-Zin Badlands,New Mexico


Tidak semestinya scenary berbentuk gunung berapi dan lahar melabelkan sesuatu tempat itu digelar Neraka Dunia, bentuk mukabumi yang unik juga boleh dikira kerana melawat bisti/ de-na-zin adalah seperti memasuki portal lain di dunia.


Selain Bisti Badlands, ianya juga dikenali sebagai Bisti Wilderness Area. Keaslian Bisti dipelihara oleh badan "Bureau of Land Management"


Perkataan Bisti itu sendiri membawa maksud kawasan yang luas. Kawasan dataran yg mempunyai arca batuan ini menjadikan tempat persinggahan unik bg para campers dan juga peminat seni asli primitif.

Fosil - fosil dinosaurs seperti gigi dan tulang juga didapati disebalik lapisan-lapisan tanah di kawasan Bisti / De Na Vin.   

picture source : various & http://jeffjessing.com/


A view of Hoodus With  The Moon


batuan berbentuk telur




Bisti badlands Wood


another hoodus



p/s:  bagi yg x reti menilai seperti aku, mesti bwk psp coz bosan dok sini....hehe tau nak lawat tmpt sopping aje....


Ok...Chiao...Adieuu...          
                                         

5 comments:

Munirah said...

unik lah tempat ni..

hamzah ian said...

serius pelik.. cun gak

Taste Of Tapah said...

sama la.. aku bawak i-pad(mcm ada jer ipad... n internet situw)...

misscha said...

munirah, hamzah : kan ...kan...kannnn

TOT: men angry birds je la bwk i pad tu....

*Miss Syahnia* said...

tergamam tgk pic ni
hbatnya cptaan Allah..