Wednesday, 13 April 2011

Malasnyeeee .........

As-Salam,

Arini cam x de idea pulak nak tulis ape.....baru balik outstation penatnya.....wuarghhhh nk tito.......harini saya rasa malas :-

1)malas nak buat kerja (ok jap g sy wat keje ....janji)
2)malas nk buat entry (sebab x de idea..tgh korek2 majalah)
3)malas nak eksesais (ni dah berabad lama........)

Hari ni nak cakap pasal eksesais lah..........

Kalau dulu rajin nak eksesais sebab gym kat atas opis aje....pas tu gym dah tutup....jd hilang punca kejap nak eksesais kat mana.........mmg la kat bawah rumah ada jogging track, kat tmn2 ramai eksesais...tp nak menyiapkan diri tu haaa..adohaiiiii malasnye.......

So konon2 nak rajin belila dvd aerobic ala2 dancing crunch so that kat rumah boleh la belasah dancing.......bila dah sebulan tu rasa bosan pulak.........

Baca majalah ternampak artikel pasal lompat tali (ahakss skema )........ teringat zaman dulu - dulu main tali skipping.



Tali skipping ni bagus sebabnye kita x perlu senam2 smpi sejam, stakat 5-10 minit pon dah boleh.....makin laju ayunan makin tinggi kalori terbakar - bakar jadi boleh la kurus cepat....

Menurut artikel tu kebaikan2 macam dibawah ni:-

  • lompat tanpa break selama 10 minit = berlari2 smpi badan basah kuyup sebab kite dah gunakan semua otot2 dlm tubuh....
  • Org yg ada penyakit/masalah darah tinggi, osteoartritis,depression dapat dikurangkan.
  • Mencantikkan dan reshape your shape..
  • Kepadatan tulang bertambah, berdiri makin stabil
  • Bagus juga utk org sakit jantung coz ianya mengurangkan risiko serangan jantung
  • Mengurangkan kecedaraan pada otot berbanding berlari...sebab kite landing on 2 feet..........

Info - info lain:-

Kalau British English dipanggil skipping rope, american english pulak jump rope.....aktiviti ni ada persatuan yang besar tau dipanggil USA Jump Rope (USAJR)...

Pelbagai Teknik - Teknik melompat diantaranya : -

  • Basic jump 
  • Alternate foot jump (speed step)
  • Criss-cross
  • Side Swing
  • EB(front-back cross)
  • Double under
  • Toad
  • Crougar
  • Awesome Annie
  • Inverse toad
  • Elephant
  • Frog/Donkey kick  etc...etcccccc



X dpt nak nerangkan cane gayanye.....x pandai...yer



Mari tonton pemegang skipping rope yg comel ...awwwwww

arghhhh...lets skipp with me,  the  pirate!




carrot stick


Antara artis hot yang suke men tali skipping



sy suka/ minat  Cik Katy


p/s : Eksesais2 juga tapi jgn terlebey2 nanti sakit pula....sy x jamin......kwang3....Ada brite gembira...boss kata...sy kelihatan mude belia...eheheheeeeee kaku kejap ..berbaloi jugak amik nih  NH Colla Plus




sumber: Majalah Keluarga Harmoni & Wikipedia



                                                  Ok...Chiao ....Adieuu

13 comments:

Suliana said...

lompat jgn tak lompat.. :-) tapi kena pakai baju sukan yg sesuai utk kurangkan tarikan graviti pd bhgn bdn tertntu :-p

misscha said...

kalo kat rumah....ehem2 pakai baju lain le.....ceksi2 skit

fiza arshad said...

hehehhehhee funny jer niza cun nih..opsss niza, ko mmg mude belia lg..kalo ckp tak kawin lg pn, org pecaye :) oh ye, niza n kak sue satu opis ke? :)

misscha said...

kak sue bukan satu opis...malah satu katil...semalam je ar.outstn kannn..kongsi bilik...hahhaa satu unit..sebelah je partition ni haaa...

Wanita Luvly (^__^) said...

hee~
lawak la ko nih..
hee~

:: Frida Mohamad Taj said...

ohh...
ini rahsia niza kelihatan ramping... :D

misscha said...

fridaaaa i miss u babe!! muah2

Neddy Nadia Najib's said...

wahh.comelnye skipping rope tu..huuhu

neslO_ais said...

ey i love skipping too!!! siyes ni! siyes!!
(dah la tu, ecited plak..hehe)

misscha said...

comey kan neddy..mcm u...hehe

neslo...mesti fit nih.......patotla kurus ja

zOeY zAu YaH said...

skipping tu best tau..! hihi dh siap follow

misscha said...

mekasih zoey......

Elih Japahar said...

Lompat tanpa break?..tak nak arr..nak jogging boleh lah..hihi