Tuesday, 14 February 2012

Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 3

As-Salam,


Refresh - Cuti - Cuti Vietnam Part 1 
Refresh - Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 2(i) 
Refresh - Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 2(ii) 


Part 3 - 3rd Day 

Alamak...panjangnye ek...sampai part 3 dah...harap2 korang x bosan..hihi...Untuk yg ke Mekong ni...kami cari kat hotel yang murah skit..coz HHL offer 16 dollar...g kat AVA baru 11 dollar.....tp sebenarnye ...adalah sebab dia kenapa 16 dollar tu...huhu....kita citer dengan gambar yee...

 ok, bila murah ...kami kene g hotel dia untuk pickup..bukannya amik di hotel kita stay...so kena kuar awal skit and boleh la bersiar2 sambil nak ke tempat pickup...dlm kol 7 (waktu vietnam dah kuar)

 kebanyakkan jual mknn tepi jln camni

 ok....kitorang sesat...haha sesat lagi..tanyala org jaga traffic tu ha...seb bek bwk peta ...kalau idak mampuih la x sampai2 & terlepas trip mekong....tp naseb bek sempat..pehh lega...


 Memula naik bas dalam 1 jam lebey then kita akan sampai Jeti......kat Jeti ni kita naik bot :)

 Tempat pertama ke tempat pembuatan madu

 madu + limau + sarang madu skit (honey pollen)

 lepas tu kita naik sampan pula.....:) sejengkal aje dari air... :p menuju ke destinasi kampung seterusnya

 turun sampan ke kampung yg byk dusun..so dihidang buah2an secara free.... ada nenas, betik, limau bali, & pisang

 sambil2 mkn buah dihiburkan nyanyian warga vietnam....dia nanyi lagu vietnam, lagu omputih skit..pastu lagu melayu ....si jantung hati.. haha..

 okay bubyeee kg buah2 an(haha x ingat nama kampung)..terus ke tempat pembuatan coconut candy

 laju minah ni paketkan....

 Dikampung yang sama naik kuda padi plakss....

 Pas naik kuda padi, naik bot terus ke tempat terakhir..ni tempat makan.tp x halal walaupon dia ada mknn macam ikan je.....so korang bwk la bekal ekhh..samada order kat kedai basiroh, vn halal ke, atau kedai samsudin....diorg ada servis hantar kat hotel pagi2 tu....pastu mkn la kat last area berhenti..singgah tempat ni mau 2 jam...pastu boleh naik beskal (kena bayar x ingat rege) atau pun berehat kat buaian yg boleh baring2 tu (hammock)...Lepas dah cukup masa kami dipanggil pulang...pulang....pulang....

ok...yg x bestnye byr murah ni..group kami yang consist of 15 people tu tetiba di pertengahan jalan terpaksa tukar bas (Sebab kitorg amik pakej 1 hari) ...kitorang terpecah 3 group sedey tau  terpisah2 dah la on the road 1jam lg ,,,ntah kemana la lg 2 group tu..risau memanjang.....bila dah sampai ...perhentian dia bukannya kat hotel kita atau hotel yg di pick up td (hotel kita book amik pakej ni) tp...kena drop kat area backpackers..ntah mana hala la diorg drop....naseb bek dah pesan kat semua, ape2 hal balik semula ke hotel...make sure ingat nama hotel......huhu penaglamam nak bayo murah gini ler.... :p


Macam2 jadi la...ada yg tertinggal begduit yg ada passport ngan duit skali....cuak giler...naseb bek pakcik kat kedai basiroh tu tolong...cari balik bas...Alhamdulillah juper......So semua dah selamat sampai ke Hotel (yeay!!! survive tol diorg ni..aku je riso terlebey..haha)

huhhh! dh dalam kerisauan maka berehat dalam hotel jap...pastu kita sambung esok ekh..citer yg water puppet show tu okay :p

p/s: esok last episode...hahah poyo laks..hihi..




Refresh - Cuti - Cuti Vietnam Part 1 
Refresh - Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 2(i) 
Refresh - Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 2(ii) 




 Ok...Chiao...Adieuu... 


  Photobucket

8 comments:

Zalia said...

rajin... keep it up :)

kay_are said...

rajin nye jenjalan.. hajat ati ade gak nak g oversea, apekan daya passport pun tak wat lagi T_T

@iney123 said...

syok nye tgk buah2 2...;)

teringat kak ain dok crite sal org yg tetigl beg 2.kak ain punye la exctd crite ngn tgn kaki smue smpai org2 sblh smue tgk (ms g mkn kat ayam penyet)hehehehe

ibuhebat said...

gerunnya tengok boyer tu.. huhu
jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com

ketikketok said...

cuti2 kg idaman awak eik..hehe..nnt mkn stoberi sini House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata,CH

chazully said...

Salam Miss Cha....seronok baca N3 pasal trip you ke HCM.Banyak info yang boleh membantu...Kak Chah akan ke HCM Nov ni...tak sabar rasanya. Senang-senang jemputlah ke blog akak ya...

misscha said...

@chazully

wah.. bestnyer...silalah borong kain yer ...tq baca blog i

alongwalkerz said...

Info yg menarik..bgus klu nk g jejalan kt sne...nk tnye hotel yg awk nginap tu dkat ngan bndar besar die ke?