Saturday, 11 February 2012

Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 1

As-Salam,

Ehemmm.....ari rabu ni abis la sesi jual kain yg diimport dari Vietnam...Jual bukan ape ...masa beli rambang mata terbeli sampai 13 pasang (hamek ko)....bila dah balik tu baru tersadar betapa kopaknya poket ini untuk menghantar semua kain ke tukang jahit.....errr......


Ok arini nak cerita trip ke vietnam.....pengalaman ke vietnam mmg sesuai untuk pengkaki - pengkaki shopping tau.......huh....best2 rasa macam tak cukup aje 4 hari 3 malam di sana.....

Ini Jadual Kitorang. Misscha tunjuk secara summary tp nanti akan diceriterakan melalui part - part seterusnya.... :-

First Day - Arrive Vietnam, Check In, Nite Market Shopping
2nd Day - Jalan - Jalan ke Cu Chi Tunnel,Shop @ Benh Tanh, Nite Market Shopping (again :p)
3rd Day - Jalan - Jalan Ke Sungai Mekong, Water Puppet Show, Nite Market Shopping
4th Day (Last Day) - Shop @ Benh Tanh


Part 1 - First Day 


Touch down vietnam Jam 9.00pm oleh kerana dah malam nak kemana - mana tempat yg jauh pon nanti penat pulak...so nasib baik hotel yg kitorg menginap tu sangat2 dekat dgn nite market..jalan kaki je tau......Kitorang duduk kat Hoang Hai Long 2. Lain - lain hotel yg berjiran dgn hotel tu Saigon pink, Gia Huy, Tan Hai Long Hotel. So kalau korang mmg nak shopping aje elok benar la duk situ.cantik n selesa... ..hihi



Sempat take pictures :)

Sebaiknya order makanan siap2 masa book tiket kalau tak makanan mesti dah habis kalau baru nak order dlm plane.....sian ada org tu nk mkn tp ada meggi ngan barang kering ajeee....

Hoorayyy!!! Touch Down at Vietnam....masa ni tengah tunggu Shuttle van Datang pickup di airport.. Perkhidmatan pick up ni tak free kalau hotel HHL 2 . Pegi Saja USD35 Kitorang ada dalam 11 orang so sorang USD 3.5..lebih kurang naik taxi yg vinasun atau mai linh tu

Yeay dah sampai hotel...boleh rest2..tp kat depan tu ada nite market...huhu x sabarnyaaaa....

Hoang Hai Long maksudnya dragon


Hari tu misscha book melalui www.agoda.com...dapat la satu malam dalam USD 33 ..murah nya satu malam baru RM 99 lebey..suke2... ok kan bilik dia.....ok laa...hehe...


Nampak tak kedai nama Basiroh tu..Itu cawangan kecil kot...Kedai basiroh tu ada sediakan makanan halal yg murah....kira macam separuh harga dari VN Halal .....kedai ni macam ala2 stall...x byk seat tp ok ajee.... Kedai Basiroh berdepan hotel HHL 2 aje so...mmg sangat senang dptkan makanan halal :p



p/s: Alal ..gambar nite market kite x de...tak teramik..dia macam pasar malam tempat kita..tp byk pakaian  dijual.... Nantikan part 2 esok ya.....insyaAllah...


**UPDATE **

PART 2(I)

 Ok...Chiao...Adieuu...


  Photobucket

8 comments:

fiza arshad said...

wah! best tu! pegi bile ni dear? update la sume eh, nnt nk pegi , senang, da ade guideline hehehe..mcm best jer!! best shopping! g ngan trip mane niza? cam rmai jer,best! :)

misscha said...

@fiza arshad
fiza dear..trip ni pegi sendiri je..ehehehee

amy syahirah said...

besttnyeeee!!! tringin nak pegi oversea . hehe

farahnas irina said...

huhuhu... best best...
plan nak pi bulan Dec nih...
survey tix AA mahal lah pulok...

azu azz said...

hai awak, best nye gi vietnam, ni ho chi minh la kan? kita nak gi jugak ho chi minh nanti, tapi lambat lagik, next year :) thanks for the info anyway!

elan edora said...

salam..bley tahu tak brp cost u spend utk trip ni exc ur shopping spree...utk flight n hotel n other cost di sana..pls

misscha said...

@azu azz

welcome.. :) dulu sy nak g vietnam pon baca blog org, baca forum macam2 la....hehe

misscha said...

@elan edora


flight dalam 200 lebeh pergi balik termasuk makan and luggage, hotel pulak 4d 3n 108 dollar usd..makan plak...x ingat..tp senang je cari tempat makan halal and murah.

pastu ada pegi water puppet show tp x ingat bape ringgit...