Sunday, 12 February 2012

Cuti - Cuti Vietnam 2012: Part 2(i)

As-Salam,

Cuti - Cuti Vietnam Part 1

Part 2(i) - 2nd Day 

Ok kita teruskan dengan sok sek Cuti - Cuti Vietnam Part 2..Untuk 2nd day trip kita ke Cu chi tunnel.....Okay untuk makluman korang semua..trip ni x pegi dgn mana2 agent...kitorg pegi sendiri...so misscha and geng pon mula la membaca blog dan forum... So untuk ke cu chi tunnel ni sampai2 aje kat  Hotel Hoang Hai Long 2 dlm kol 9 mlm tu kitorang terus selesaikan booking untuk trip ke Cu chi tunnel....

Mana - mana hotel pon akan ada package trip sebab setiap hotel ada kerjasama dgn agent tourist di vietnam..yang membezakan cuma harga.....Ambil dgn HHL 2 kena charge USD 11 seorang, itu x termasuk fee masuk Cu chi tunnel...dalam 80k Vietnam Ding atau lebeh kurang USD5...so total USD 16

Tp kalau korang nak berjimat boleh pegi area backpacker atau survey mana - mana hotel lain untuk dapat lebeh murah......kwn misscha survey kat AVA Hotel dalam USD 6,  kalau total dalam USD 11  aje jimat tau.... Kitorg x dpt nak survey sebab smpi pn dh mlm so lmbt sgt..x mo pening2 amik je dgn HHL 2..huhu....

Tapi ada kebaikan kalau mahal skit ni...coz diorg akan pickup and drop kat hotel kita sendiri..tp kalau murah diorg akan pickup dkt hotel korang book tu and drop kat area backpacker...masa ni pandai2 la cari jalan balik...kalau dah biasa x pe..kalau first time mau takutt....kena naik teksi le gitu yer..tp bukan semua teksi korang bolhe naik...nanti kena tekan gile2 kena bayar...x pasal2 dr berjimat dah x jimat.....huhu...

Ok, jom teruskan dgn ape ada di Cu chi...teng3


 pitstop sementara sebelum ke Cu chi tunnel...Tempat orang2 OKU menyediakan kerja - kerja kraftangan..


Diorg guna kulit telur..ada yg guna kulit kerang....kerja diorg ni mmg tedious...teliti..semua handmade..diorg bwk sini center dia so..mahalla yer...kat nite market jaohhhhhhhhhhhh lg murah

 Ini la travel guide kami..Sam namanyer..

Tempat tentera guerilla vietnam menyorok...semasa perang dgn Amerika...nampak x penutup tu....ok bila dah masuk sila tutup cover2 dgn daun kering....Misscha x berani masuk..gelapppp.... 

 Salah satu perangkap yang dibuat oleh tentera guerilla dan orang kampung sendiri

 Namanyer rolling trap..ada bermacam trap..window trap, door trap

 Kereta kebal yang berjaya ditawan oleh penduduk kampung.

tempat memproses bom buatan sendir..Diekstrak dari bom yang dijatuhkan oleh tentera amerika.

 Kalau korang terlepas PLKN..kat sini boleh menembak gaks...minimum 10 bullets....so harga ikut senjata ya....

 Ehem...first time menembak....bila menembak badan ke belakang sikit.. Nama senjata ni GARANG. Paling mudah dikendalikan..nak try m16 takut susah..hihi...

 Lepas tu kitorg dibawa ke tunnel yg sangat panjang dan gelap dan sempit dan panas....misscha masuk suku ja pastu surrendersebab takut tau...rasa macam dalam kubur....terus kuar...nk lalu pon kena bongkok2 tp kalau org putih mau kena merangkak...Hubby plak mmg follow sampai habis tunnel tu..naik risau kitorg..huhhu...dia kata mmg susah skit sebab ada tunnel yg makin sempit pastu lebar balik sikit ..pastu ada kena memanjat...ada yg nak kena slide...ok time kaseh jela..naseb baik surrender.. :p

bila dah penat - penat tu kami dihidangkan ubi kayu...Sedapnya makan time dah keletihan ni...hmmm shedapnyeee....

 Kemudian di bawa ke bilik penerangan..xde la bilik pon..tp  macam underground base.

ok bayangkan...inilah tempat pesembunyiaan tentera2 vietnam....sampai 3 layerdlm nyer tuuu...


Selepas dari penerangan kami pon pulang dgn bas.....trip ni sampai tengah hari..dlm kol 2 gitu dah sampai hotel.... :)..


p/s: Okay lepas ni sy cerita lg ape kami buat 2nd day.... :)


 Ok...Chiao...Adieuu...


  Photobucket

7 comments:

Suliana said...

Akak pun rasa gayat klu akak msuk tmpt glp tu.huhu..

Zalia said...

rajin tau tulis part by part... akak malas gaban... hihi

misscha said...

@Suliana

mmg takut kak....hihi scaryy..

misscha said...

@Zalia

hihi saja nak membantu mana2 yg first time nak pegi..sy aritu first time g x de agent pon so sebuk la dok membaca blog n forum.

Zalia said...

hehe... akak x penah p abroad (ala... in Asia je pun) dgn agen. pegi sendiri je sng. lgpun kat forum2 byk ade discuss pasal tempat2 yg kite nak p kan...

misscha said...

@Zalia

betul2...tp kena rajin ulangkaji forum vietnam la.....haha macam nak exam baca tu tau....

ketikketok said...

nampak baru je tunnel tu..penah tgk bunker di CH..dulu ada..le ni yang ada bercuti ke CH, singgah di Galeri BiGDee House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata. satu-satunya galeri microfungus aromaterapi nano di dunia! a.