Monday, 12 March 2012

Resepi Pau Kacang Merah: Mari3!!!

As-Salam,

Mari ..mari...mari...kita belajar buat pau....Resepi dari big bos yang memang suka bake biscuit and cake.......



Bahan-bahan ( 20 biji )
  • --Doh--
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh yis
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 1 1/4 cawan air suam
  • --Inti--
  • 2 genggam kacang hitam / merah
  • 6 sudu gula pasir
  • sedikit minyak
Cara-cara

1) Inti : Rebus kacang dan gula sehingga lembut. Setelah air agak kering, masukkan sedikit minyak. Rebus sehingga air kering. Sejukkan. (
Untuk lebih mudah beli je inti kacang merah yg siap diproses.)


2) Larutkan gula dengan air suam.
3) Dalam mangkuk lain, satukan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula tadi sedikit demi sedikit sambil sebatikan adunan sehingga menjadi doh yang lembut.


4)Bahagikan doh kepada 15 bebola kecil. Letakkan di atas dulang yang ditaburi tepung. Biarkan doh selama 10 minit.
5)Tumbuk doh (bagi angin keluar). Bulat-bulatkan doh, leperkan dan isikan inti. Tutupkan, bulat-bulatkan dan lapiskan dengan kertas minyak yang telah dipotong kecil mengikut saiz doh. Buatlah sehingga habis. Selepas itu biarkan doh pau menaik sekali ganda (kira-kira 40 minit).


6)Panaskan periuk kukus. Kukus kuih pau selama 10 minit.



7) Sedia untuk dihidang bersama kopi O..


 p/s: kalau nak inti lain macam pau kaya, pau kari ayam, pau daging ke boleh je buat......misal kata lauk tengahhari kari ayam tak habis boleh je buat untuk pau.



 Ok...Chiao...Adieuu...

  Photobucket

4 comments:

@iney123 said...

ingat ko dh buat.ni kat bwk ri 2 kan?hehe..aku dh buat dh apam gne muripan 2.rupenye dlm 2 serbuk.tp pack die 2 die kedapkan bg xde angin.so ati2 bile bukak.t terabur.hehe..ln kali aku buat g apam bg ko rs lak.ri 2 buat wat mkn2 sndri je.heeee

hernyhafiz ^_^ said...

bestnya pau ni...keep in dulu nanti cuti2 nak try.. buat sendiri boleh filling banyak2..

Jai Montana said...

perghh..rasa macam nak p cari pau dengan kadar segera la pulak..heheh ;-)

ahlan laska said...

BEST SIMPLE N PUAS HATI.. KITA ORG 4 ORG JE.. SEKALI AKU BUAT MCM NAK MAKAN 4 KG.. HAHAHHAHA