As-Salam,
Mari ..mari...mari...kita belajar buat pau....Resepi dari big bos yang memang suka bake biscuit and cake.......
Bahan-bahan ( 20 biji )
- --Doh--
- 500
gm tepung gandum
- 1
1/2 sudu teh yis
- 1/2
cawan gula pasir
- 1/4
cawan minyak jagung
- 1
1/4 cawan air suam
- --Inti--
- 2
genggam kacang hitam / merah
- 6
sudu gula pasir
- sedikit
minyak
Cara-cara
1) Inti
: Rebus kacang dan gula sehingga lembut. Setelah air agak kering, masukkan
sedikit minyak. Rebus sehingga air kering. Sejukkan. (
Untuk lebih mudah beli je inti kacang merah yg siap diproses.)
2) Larutkan
gula dengan air suam.
3) Dalam
mangkuk lain, satukan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula
tadi sedikit demi sedikit sambil sebatikan adunan sehingga menjadi doh
yang lembut.
4)Bahagikan
doh kepada 15 bebola kecil. Letakkan di atas dulang yang ditaburi tepung.
Biarkan doh selama 10 minit.
5)Tumbuk doh (bagi angin keluar). Bulat-bulatkan
doh, leperkan dan isikan inti. Tutupkan, bulat-bulatkan dan lapiskan
dengan kertas minyak yang telah dipotong kecil mengikut saiz doh. Buatlah
sehingga habis. Selepas itu biarkan doh pau menaik sekali ganda (kira-kira
40 minit).
6)Panaskan
periuk kukus. Kukus kuih pau selama 10 minit.
7) Sedia
untuk dihidang bersama kopi O..
p/s: kalau nak inti lain macam pau kaya, pau kari ayam, pau daging ke boleh je buat......misal kata lauk tengahhari kari ayam tak habis boleh je buat untuk pau.
Ok...Chiao...Adieuu...
4 comments:
ingat ko dh buat.ni kat bwk ri 2 kan?hehe..aku dh buat dh apam gne muripan 2.rupenye dlm 2 serbuk.tp pack die 2 die kedapkan bg xde angin.so ati2 bile bukak.t terabur.hehe..ln kali aku buat g apam bg ko rs lak.ri 2 buat wat mkn2 sndri je.heeee
bestnya pau ni...keep in dulu nanti cuti2 nak try.. buat sendiri boleh filling banyak2..
perghh..rasa macam nak p cari pau dengan kadar segera la pulak..heheh ;-)
BEST SIMPLE N PUAS HATI.. KITA ORG 4 ORG JE.. SEKALI AKU BUAT MCM NAK MAKAN 4 KG.. HAHAHHAHA
Post a Comment